18 november 2022

Uiteindelijk wil je niet alleen kwaliteit, maar ook ook óp tijd leveren!

John van der Spek, 54 jaar, projectleider bij AKOR Pijnacker: “In 1991 ben ik bij mijn vader in de zaak gekomen, toen nog Bouwbedrijf Van der Spek. Na mijn hbo-studie Bouwkunde heb ik het bedrijf met mijn pa verder uitgebouwd en ben ik medeaandeelhouder geworden. Omdat ik geen opvolging had en zeker wilde weten dat het bedrijf werd voortgezet, hebben we 3,5 jaar geleden een overnamedeal gesloten met AKOR. Er was een goede klik, ze deden hetzelfde werk alleen dan grootschaliger. 

No-nonsense en goed georganiseerd

AKOR wilde de activiteiten in het westen uitbreiden en zocht hiervoor een bedrijf dat net als zij kwaliteit wilde leveren aan de klant. Hun no-nonsense instelling sloot goed aan bij hoe wij erin staan. Het hele apparaat is goed georganiseerd, zowel juridisch als digitaal gezien. Dat biedt mogelijkheden! De opdrachten zijn ook groter, het is geen standaard werk en dat spreekt ons aan.

Grote uitdaging
Op dit moment leggen we bijvoorbeeld de laatste hand aan een logistiek en uitvoeringstechnisch bijzonder uitdagend project aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Een oud pand wat in verval was geraakt, wordt helemaal opnieuw opgebouwd, met behoud van de beeldbepalende gevel. In deze voormalige bioscoop realiseren we appartementen en een ruimte voor commercieel gebruik op de begane grond.

Complex aan het project is dat de milieuregels zijn aangescherpt. Met vrachtwagens mag je niet zomaar meer de binnenstad inrijden en ook wat betreft gewicht gelden er beperkingen. Overal heb je vergunningen voor nodig en om de omliggende bebouwing te ontzien moet je trillingsvrij heien. Aan de gracht is bovendien geen plek voor op- en overslag, dit hebben we creatief opgelost door gebruik te maken van een bouwhub; zo kunnen we de aanvoer doseren.

Een andere uitdaging was het plaatsen van de nieuwe staalconstructie. Hiervoor was een kraan nodig die alleen op de hoek van de straat kon worden opgesteld. Je moet dan een vergunning aanvragen om de straat een dag af te zetten en dat kost geld en tijd. De marge in de planning was een uur; je wilt dus wel kunnen vertrouwen op het commitment van leveranciers en op een goede onderlinge afstemming. Als er onderweg een file staat, loopt het al mis. 

Gelukkig is onze opdrachtgever heel besluitvaardig; er wordt goed meegedacht, ook door de architect overigens aan de voorkant. Op dit moment zijn we bezig met het dak van de tweede verdieping, dit is de laatste vloer. Hierna komt de dakbedekking en de afwerking van het gebouw.

Het komt altijd voor elkaar?

De hele bouwketen is enorm onder druk komen te staan in de afgelopen tijd, met name door gebrek aan mensen en materialen. Je probeert hiervoor begrip te kweken bij de opdrachtgever. Het is dan heel belangrijk om te kiezen voor vertrouwde partners die willen meedenken; je wilt wéten met wie je in zee gaat. Ook omdat je geen enkele uitloopmogelijkheid hebt. Je hoeft niet meer te doen dan je beloofd hebt, maar wel precies dát. Uiteindelijk wil je niet alleen kwaliteit, maar ook ook óp tijd leveren!”

Ook werken bij AKOR?

Spreekt het verhaal van John je aan en ben jij ook iemand die complexe uitdagingen aandurft? Bij AKOR kunnen we zulke mensen goed gebruiken! Bekijk hier onze actuele vacatures en solliciteer.

Een kijkje achter de schermen?

Koers Update