18 januari 2024

Een 200 jaar oude deur namaken.

Het geheim van de meester, een TV programma waarin experts kunstwerken van de grote meesters namaken. Om te kijken hoe het gemaakt is en te ervaren hoe het is om het meesterwerk te maken. Het blijkt elke keer weer; een exacte kopie maken is vakmanschap. Bij AKOR hebben we meesters is houtbewerking, in timmermanschap. Maick was een van de collega's die een exacte kopie van een authentieke deur maakte. Het resultaat is niet van echt te onderscheiden, meesterlijk.

 

"In onze timmerfabriek werken we in opdracht van onze projecten.  'Specials' zoals we dat hier noemen. Standaard kozijnen kopen we in bij de grote jongens. Daar zijn we niet op ingericht. Wij maken de bijzondere stukken, helemaal op maat".

 

"Deze deur kwam uit een grachtenpand in Amsterdam die mijn collega's aan het renoveren zijn" verteld Maick. De deur voldeed niet meer aan de laatste veiligheidseisen en was ook nog eens behoorlijk krom. Herstellen of aanpassen zat er niet meer in. Dus we besloten om de deur op nieuw te maken.

 

Een prachtige klus, werk waar we hier in de timmerfabriek warm voor lopen. Uiteraard hebben we machines tot onze beschikking maar deze deur vroeg om veel handwerk. Soms zelfs gewoon nog met de beitel. We bekijken wat de perfecte freeskoppen zijn en maken mallen op basis van de oude deur. Zelf vind ik dit het mooiste werk, je moet veel in het werk aanpassen of bedenken. Een tekening is er niet. Alleen het origineel. Dus veel passen en meten.

 

KOMT HET ALTIJD VOOR ELKAAR?

Het is belangrijk dat je oog hebt voor detail. En er moet natuurlijk een goede verhouding zijn tussen de kosten en de opbrengsten. Zeker bij zo'n project, is het inschatten van hoeveel tijd dit kost lastig. Gelukkig hebben we een goed op elkaar ingespeeld team en komt het meeste wel voor elkaar.

 

Het ijzerwerk en de brievenbus zijn overgezet op de nieuwe deur en de replica is niet van echt te onderscheiden. Hij voldoet weer aan alle eisen van nu, collega's tevreden en klant blij. Daar doe je het uiteindelijk voor.

 

OOK WERKEN BIJ AKOR?

Spreekt het verhaal van Maick je aan en ben jij ook iemand die complexe uitdagingen aandurft? Bij AKOR kunnen we zulke mensen goed gebruiken! Bekijk hier onze actuele vacatures en solliciteer.

Een kijkje achter de schermen?

Koers Update