18 november 2022

Als niemand het durft, durven wij het wel!

Osman Yaz, 37 jaar, is ongeveer 5 jaar werkzaam bij AKOR. “Tijdens mijn studie Bouwkunde heb ik voornamelijk in de horeca gewerkt als zelfstandig-kok. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als Projectengineer in de timmerindustrie. Toen ik bij AKOR ging werken, heb ik mij in eerste instantie beziggehouden met werkvoorbereiding en modelleren en sinds kort ben ik werkzaam als BIM Coördinator. Nieuwe technologie trekt me en bij AKOR krijg ik ook echt de kans om hier wat mee te doen.”

Geen opdracht hetzelfde

AKOR is een bedrijf met lef dat kansen creëert. “Als niemand het durft, durven wij het wel!” Er is niets wat ons afschrikt. De vele verrassingen en uitdagingen maken het werk bij AKOR leuk. Er wordt niet seriematig gewerkt zoals bij andere bedrijven; je hebt dan ook niet snel twee keer eenzelfde soort opdracht. Natuurlijk is er wel herhaling, in de techniek bijvoorbeeld. Toch moet je voor elke opdrachtgever telkens weer een nieuwe passende oplossing bedenken, zorgen uit handen nemen en goed aanvoelen wat de juiste weg is. Er wordt een groot beroep gedaan op je creativiteit! Het is aan jou om alle losse eindjes aan elkaar te knopen.

Zo ben ik bijvoorbeeld twee jaar betrokken geweest bij een uitdagend project in Amsterdam Oud-Zuid. Een voormalig museumdepot waarvan alleen de buitenmuren bleven staan, werd omgetoverd tot luxe woningen. Ik was met name bij het project betrokken als kopersbegeleider; ik onderhield de contacten en zorgde voor de financiële bewaking van allerlei luxe meerwerkopties. Daarnaast heb ik een deel van de werkvoorbereiding gedaan. 

Het was een intensief traject. Het segment van luxewoningen maakte dat ik aan de ene kant te maken had met kopers die oneindig veel keuzes, opties en wensen hadden. Dit waren mensen met hoge eisen. Aan de andere kant waren er de traditionele bouwers, waarmee ik de uitvoering van deze eisen moest zien af te stemmen; het was dus belangrijk om alles goed te coördineren.

Ook door de betrokkenheid van veel verschillende disciplines kostte het veel tijd om beslissingen definitief te maken. Tijd die er eigenlijk niet was. En toch, als dan tijdens een afrondend gesprek of een oplevering blijkt dat iedereen heel tevreden is over het verloop, en dit persoonlijk naar je wordt uitgesproken, dan krijg je daar veel positieve energie van!

Extra dimensies

Wat nieuwe technologieën betreft loopt de bouw nog best achter. Daar liggen kansen! Als bedrijf moet je mee met de tijd. Ik wilde mij daarom graag verder ontwikkelen als BIM Coördinator en ook binnen AKOR was er de wens om meer te doen met 3D en virtueel bouwen. Het principe van BIM is dat je eerst virtueel gaat bouwen alvorens je echt gaat bouwen.

Foutvrij resultaat

Bij BIM tekenen de modelleurs van verschillende disciplines in hetzelfde online model. Ik coördineer dit en constateer, zowel handmatig als ook geautomatiseerd, allerlei clashes. In het model wordt gecontroleerd of alles past en ook of het volgens onze bouwmethodiek wordt opgebouwd. Dit gebeurt een aantal keer totdat het digitale gebouw clashvrij is. Alles komt tot leven in kleur en wordt in 3D duidelijk visueel gemaakt. Dit geeft enorm veel werkplezier!

Mee in het proces

We zijn nu een jaar bezig geweest met de implementatie van BIM binnen AKOR. En het gaat zeker nog tijd kosten om volledig over te gaan op BIM. Momenteel komen er veel starters van school die alles al in 3D hebben geleerd, maar die de ervaring nog missen. Terwijl bij ons heel wat collega’s werken met veel bouwervaring. De kunst is om dit goed met elkaar te verbinden zodat je gezamenlijk het beste resultaat bereikt en iedereen plezier heeft in zijn werk.

Waarom AKOR?

Vooral dat nieuwe en uitdagende is wat me zo trekt. Iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. De vrijheid en het vertrouwen dat je krijgt en dat niemand je in de nek hijgt. Bij AKOR ben je absoluut geen nummer. Wat je zegt en uitvoert, dat doet er toe! Je hebt een behoorlijk inbreng als de persoon die je bent. Kom je ergens niet uit, dan loop je zo een kantoortje binnen; de lijntjes zijn kort. Samen bekijken we hoe we de klus kunnen klaren. En ook als je zin hebt om even bij te kletsen over het weekend of om de sportieve AKOR activiteiten op de agenda te bespreken, staan de deuren altijd open. “Die manier van samenwerken zit in ons DNA”.

Ook werken bij AKOR?

Spreekt het verhaal van Osman je aan en ben jij ook iemand die durft aan te pakken? Bij AKOR kunnen we altijd mensen met lef gebruiken! Bekijk hier onze actuele vacatures en solliciteer. 

Een kijkje achter de schermen?

Koers Update