18 juni 2024

Een uniek woonconcept waar projectleider en timmerman atypisch zijn...

Een timmerman is een timmerman en als je ervaring hebt als projectleider dan kun je elk project leiden. Want bouwen is toch bouwen? Stenen stapelen, spijkers met koppen slaan, meer komt er niet bij kijken.  Niet helemaal, vertelt Arjan Ligtenberg, als Technisch Vestigingsdirecteur betrokken bij Woonstaete. Een uniek woonconcept waar projectleider en timmerman atypisch zijn...

Sinds een aantal jaren mag AKOR exclusief bouwen voor Woonstaete. Opdrachtgever en bedenker van het gelijknamige woonconcept. Woonstaete is gebaseerd op staalframebouw, een snelle én duurzame manier van bouwen. En volledig anders dan traditioneel bouwen.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BOUWEN MET STAALFRAME EN TRADITIONEEL?

‘De denkwijze is anders’, vertelt Arjan. We worden op een bepaalde manier opgeleid om te bouwen. Het zij op school, het zij vanuit ervaring. Daar gaat het over beton, kalkzandsteen, houtskelet. Staal wordt gebruikt voor overspanningen en constructies maar niet als casco. Dat maakt Woonstaete zo mooi, het zorgt voor uitdaging, het vraagt creativiteit en op een andere manier kijken naar bouwen.

Het belangrijkste aspect bij staalframe is contactgeluid. En ook trillingen zijn belangrijk. Traditioneel gezien denk je vooral na over sterkte. In dit concept moet je bij alles wat je doet nadenken over contactgeluidwering. Bij het casco wordt hier al rekening mee gehouden, vloeropleggingen bouwen we zo veel mogelijk contactloos. In de afbouwfase denken we na over geprefabriceerde voorzieningen. “Eigenlijk wil je niet dat er in wanden wordt geboord voor een schilderijtje en als er een doorvoer gemaakt moet worden voor bijvoorbeeld leidingwerk dan moet je hier heel alert op zijn. Gelukkig hebben we methodes om dat te borgen”, vertelt Arjan.

 

WAAROM KIES JE VOOR STAALFRAME?

De geluidstesten bij oplevering en na een periode van wonen zijn beter dan traditioneel gebouwde woningen. De energierekeningen van de eerste bewoners van Woonstaete zijn bijzonder laag. En staalframe is een hele duurzame manier van bouwen. Het staalframe is volledig up- en recyclebaar. 

Daarnaast heeft het systeem de potentie om in korte tijd veel te bouwen. Zo kunnen we in 24 weken een Woonstaete Woonvilla met 12 appartementen of 24 studio’s bouwen. Het is een goede oplossing voor de woningnood, want je kan echt snel bouwen.

 

UNIEKE SERIEMATIGE BOUW

Precies zoals het bij AKOR past. Seriematig en toch uniek. Dat kan ik uitleggen zegt Arjan, “Je hebt nog steeds te maken met een traditionele fundering en kanaalplaatvloeren, de basis blijft, en net als bij alle prefabricage hebben we te maken met uitgebreide engineering, maximaal gewicht en vervoer. Je wilt een proces standaardiseren want dat zorgt voor snelheid. Tegelijkertijd werk je met staalframe, een compleet unieke bouwmethode in Nederland (in het buitenland wordt er al veelvuldig gebouwd met staalframe). Er zijn bijvoorbeeld maar een paar constructeurs die constructieberekeningen kunnen maken voor deze methodiek.

 

HOE ZIET HET WOONSTAETE TEAM ERUIT?

Binnen AKOR hebben we een projectleider, werkvoorbereider en timmerman Woonstaete. We zijn bezig met het opzetten van een landelijk netwerk van partners en onderaannemers die met ons mee kunnen bouwen in dit concept. Dat is een van de taken van de projectleider. Daarnaast vertaalt hij het concept naar een maakbaar plan. Hij is de aanjager en verbinder tussen M-Frame (de leverancier van de staalframes), constructeur en opdrachtgever. Als we onze ambities waarmaken dan zal het woonconcept een enorme vlucht nemen. Kennis van staalframe moet dan zowel intern als extern gedeeld worden, zodat er meerdere projectteams kunnen werken aan Woonstaete.

De werkvoorbereider is te vergelijken met de traditionele woningbouw werkvoorbereider. Materialen moeten op tijd ingekocht en geleverd worden. Er wordt meegekeken en gedacht met onderaannemers  en details worden gecontroleerd. Het verschil zit hem ook hier weer in het proces, door prefabricage kunnen meerdere dingen tegelijk ingezet worden. De werkvoorbereider maakt slimme keuzes en kan zo  het proces verbeteren en snelheid maken.

De timmerman zet het allesbepalende casco op. Daar ben je veel bezig met staal en daar moet je gevoel voor hebben. Het is heel maatvast en er is weinig ruimte voor aanpassingen in het werk. Secuur en gedetailleerd werken is belangrijk. Dat begint al met de maatvoering die we met onze eigen AKOR maatvoerders doen. Want een paar millimeter in het casco betekent bijvoorbeeld dat de gevelstuc platen niet meer passen. Stelregels zijn in deze methodiek nog belangrijker. Als het casco goed staat geeft dit verder op in het proces snelheid. De timmerman is van essentieel belang in het proces.  

WAAROM IS EEN WOONSTAETE BOUWEN ZO LEUK?

In zo’n 3 weken staat zo’n gebouw”, zegt Arjan, “daar krijg je een kick van, dat is gewoon mooi”.  Je ziet echt snel resultaat van je werk. Het eindproduct kan erg goed concurreren en tegelijkertijd is het nieuw en innovatief en hebben we nog veel te leren en te optimaliseren. We willen grip krijgen op het proces en daarin zijn we als aannemer de kartrekker. Er zit eindeloze potentie in dit concept, de opdrachtgever heeft grote ambities en gemeentes beginnen er warm voor te lopen. Je staat dus aan het begin van misschien wel een revolutie in de bouwwereld. Met zo’n product bouwen, in een team dat elkaar uitdaagt om beter te doen, dat is toch een unieke kans?

Een kijkje achter de schermen?

Koers Update